Klopsiki z indyka, o chrupiącym wierzchu, orzechowej nucie egzotycznych orzeszków pinii, dopełnione świeżym smakiem kolendry i limonki. To kolejna propozycja na karnawałowe danie, do podania na bufecie. Najlepsze są zaraz po usmażeniu, jednak równie dobrze smakują na zimno.
Do podania z dipami.
Ilość: ok. 20 sztuk
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Czas smażenia: ok. 16 minut
Skład:
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 1 cebula
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 2 łyżki orzeszków pinii
- 1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry
- sok z połowy limonki
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- sól, pieprz
- 2 łyżki mąki
Przygotowanie:
- Orzeszki pinii uprażyć na suchej patelni, następnie drobno posiekać. Cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Do dużej miski przełożyć mięso, dodać wszystkie składniki (prócz mąki). Dokładnie wymieszać.
- Uformować małe kulki, każdą z nich obtoczyć w mące.
- W patelni rozgrzać olej ( ok. 1 cm wysokości oleju). Klopsiki smażyć na złoty kolor, po 8 minut z każdej strony. Po usmażeniu przełożyć na ręcznik kuchenny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz