czwartek, 17 stycznia 2013

Klopsiki z indyka z orzeszkami pinii i kolendrą.

Klopsiki z indyka, o chrupiącym wierzchu, orzechowej nucie egzotycznych orzeszków pinii, dopełnione świeżym smakiem kolendry i limonki. To kolejna propozycja na karnawałowe danie, do podania na bufecie. Najlepsze są zaraz po usmażeniu, jednak równie dobrze smakują na zimno.
 Do podania z dipami.





Ilość: ok. 20 sztuk
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Czas smażenia: ok. 16 minut


Skład:
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • 1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry
  • sok z połowy limonki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki mąki

Przygotowanie:
  1.  Orzeszki pinii uprażyć na suchej patelni, następnie drobno posiekać. Cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 
  2. Do dużej miski przełożyć mięso, dodać wszystkie składniki (prócz mąki). Dokładnie wymieszać.
  3. Uformować małe kulki, każdą z nich obtoczyć w mące.
  4. W patelni rozgrzać olej ( ok. 1 cm wysokości oleju). Klopsiki smażyć na złoty kolor, po 8 minut z każdej strony. Po usmażeniu przełożyć na ręcznik kuchenny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy