Te małe słodkości powstały na bazie sprawdzonego już przepisu min: na muffinki z malinami. Maliny zastąpiłam pokrojonymi jabłkami, dla aromatu dodałam również cynamon. Co do polewy to cóż....jest kupna :) Musiałam z niej skorzystać, gdyż moje eksperymenty z budyniem o smaku toffi nie do końca się udały. Ale przynajmniej miałam okazję aby wypróbować gotową polewę i muszę przyznać że była bardzo dobra :)
Są słodkie, dzięki polewie i lekko kwaskawe, przez obecność jabłek.
Ilość: 12 sztuk
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Czas pieczenia: ok. 25 minut
Skład:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 szklanki miękkiego masła bądź oleju
- 1 jajo
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 1 szklanka pokrojonego w kostkę jabłka , ok. 1 duże jabłko
- 1 opakowanie polewy o smaku krówki
- garść obranych migdałów
Przygotowanie:
- W jednej misce utrzeć dokładnie masło z cukrem na puszysty krem, następnie dodać jajo i dokładnie wymieszać.
- Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, sól oraz cynamon. Wymieszać.
- Do mąki dodawać powoli masę maślano- jajeczną oraz mleko.
- Na koniec dodać pokrojone w kostkę jabłka (wielkość kostki 1cm na 1 cm). Delikatnie wymieszać aby pokryły się ciastem.
- Formy do pieczenia muffinek wyłożyć papierowymi foremkami.
- Foremki napełnić ciastem, do 2/3 jej wysokości.
- Piec ok. 25 minut w temperaturze 200 st.
- Po całkowity wystudzeniu babeczek udekorować je, uprzednio przygotowaną polewą i udekorować posiekanymi migdałami.
Zjadłam bym jednego... no może dwa ;)
OdpowiedzUsuń