środa, 6 lutego 2013

Jabłkowe cupcakes z polewą krówkową.

Te małe słodkości powstały na bazie sprawdzonego już przepisu min: na muffinki z malinami. Maliny zastąpiłam pokrojonymi jabłkami, dla aromatu dodałam również cynamon. Co do polewy to cóż....jest kupna :) Musiałam z niej skorzystać, gdyż moje eksperymenty z budyniem o smaku toffi nie do końca się udały. Ale przynajmniej miałam okazję aby wypróbować gotową polewę i muszę przyznać że była bardzo dobra :) 
 Są słodkie, dzięki polewie i lekko kwaskawe, przez obecność jabłek.





Ilość: 12 sztuk
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Czas pieczenia: ok. 25 minut


Skład:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 szklanki miękkiego masła bądź oleju
  • 1 jajo
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka pokrojonego w kostkę jabłka , ok. 1 duże jabłko
  • 1 opakowanie  polewy o smaku krówki
  • garść obranych migdałów

Przygotowanie:
  1.  W jednej misce utrzeć dokładnie masło z cukrem na puszysty krem, następnie dodać jajo i dokładnie wymieszać. 
  2.   Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, sól oraz cynamon. Wymieszać.  
  3.   Do mąki dodawać powoli masę maślano- jajeczną oraz mleko. 
  4.  Na koniec dodać pokrojone w kostkę jabłka (wielkość kostki 1cm na 1 cm). Delikatnie wymieszać aby pokryły się ciastem.
  5.  Formy do pieczenia muffinek wyłożyć papierowymi foremkami. 
  6.   Foremki napełnić ciastem, do 2/3 jej wysokości.
  7.  Piec ok. 25 minut w temperaturze 200 st.
  8. Po całkowity wystudzeniu babeczek udekorować je, uprzednio przygotowaną polewą i udekorować posiekanymi migdałami. 


1 komentarz:

Ostatnie wpisy