Ten przepis na tradycyjną Babkę Poznańską, pochodzi z książki: "Tanie danie...Regionalne Potrawy Wielkopolski", wydanej przez znaną poznańską restauracje "Hacjenda". Stąd nieco inny sposób odmierzania składników (niepełna szklanka), chciała się jednak trzymać oryginalnego przepisu. Czego jednak nie ma w przepisie a warto jest zrobić, to wymieszane dwa rodzaje mąki dwukrotnie przesiać, zapewni to babce puszystość.
Babka jest chrupiącą z wierzchu i delikatna w środku o lekko cytrynowym smaku. Na Wielkanoc dodam do niej, na życzenie Męża, trochę rodzynek :) Jeśli będzie równie smaczna, dopiszę tą opcję do przepisu :)
Babka jest chrupiącą z wierzchu i delikatna w środku o lekko cytrynowym smaku. Na Wielkanoc dodam do niej, na życzenie Męża, trochę rodzynek :) Jeśli będzie równie smaczna, dopiszę tą opcję do przepisu :)
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Czas pieczenia: ok. 1 godziny
Czas pieczenia: ok. 1 godziny
Skład:
- 1 niepełna szklanka mąki tortowej
- 2 niepełne szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 kostka margaryny (masła) 250g
- 2 niepełne szklanki cukru
- 4 duże jaja
- 1 cyryna
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- bułka tarta (do natarcia blachy)
- cukier puder (do posypania babki)
Przygotowanie:
- Dwa rodzaje mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Przesiać dwukrotnie.
- Roztopione i schłodzone masło, utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać jajka, dokładnie wymieszać. Na sam koniec dodać sok i startą skórkę z cytryny.
- Do przygotowanej masy jajeczno-maślanej dodać stopniowo mąkę. Delikatnie wymieszać.
- Formę do babki wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
- Babkę piec w tem. 180 st.C. przez ok. godzinę.
- Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz