Makaronowe muszelki z kremowym nadzieniem pieczarkowym, zapieczone z serem. To świetny pomysł na ciepłą przystawkę.
Tą super przekąskę, można przygotować wcześniej i tylko zapiec przed samym podaniem.
Do sosu pomidorowego użyłam krojonych pomidorów z dodatkiem cebuli i czosnku, ale śmiało można wykorzystać same zmiksowane pomidory i doprawić je według uznania.
Znikły bardzo szybko...następnym razem muszę zrobić zdecydowanie więcej :)
Do sosu pomidorowego użyłam krojonych pomidorów z dodatkiem cebuli i czosnku, ale śmiało można wykorzystać same zmiksowane pomidory i doprawić je według uznania.
Znikły bardzo szybko...następnym razem muszę zrobić zdecydowanie więcej :)
Skład:
- 500g pieczarek
- 1 duża cebula
- 100g makaronu conchiglioni ( muszle )
- 1 op. serka Philadelphia ( ewentualny inny kremowy ) 125g
- ok. 80g startej mozzarelli
- 1 łyżka natki pietruszki
- 200g pokrojonych pomidorów z cebulą i czosnkiem ( np. takie )
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
- Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Pieczarki oczyścić. Pokroić w dość drobną kostkę. Podsmażyć na maśle z odrobiną oliwy. W trakcie smażenia dodać cebulę, również drobno pokrojoną. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Posolić oraz doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
- Kiedy pieczarki będą jeszcze ciepły dodać serek. Dokładnie wymieszać.
- Tak przygotowanym farszem nadziać pieczarki.
- Pomidory zmiksować z ketchupem, cukrem oraz łyżeczka soli, na gładką masę.
- Na dno naczynia żaroodpornego wylać sos, następnie ułożyć muszle. Posypać je serem.
- Zapiekać w tem. 180 st.C przez ok. 10/15 minut, aż ser ładnie się roztopi i przyrumieni.
Bardzo dobre. Robiłem 2 razy i goście zjedli migiem. Proponuję dorzucić jeszcze do sosu i do dekoracji kilka listków świeżej bazylii, dodaje zapachu i aromatu. Polecam.
OdpowiedzUsuń