czwartek, 25 kwietnia 2013

Pieczone pomidory.

Sezon grillowy powoli się rozpoczyna. Grillowany kurczak, karkówka czy kiełbaski, znacznie lepiej i zdrowiej smakują z towarzystwie warzyw. Dlatego proponuję pieczone pomidory, z czosnkiem, ziołami, skropione oliwą. Świetnie dopełniają smak mięsa. Mogą też stanowić samodzielne danie.
Pomidory, jakie lubimy i mamy: duże, koktajlowe, czerwone, zielone; zawijamy w folię aluminiową, wraz z czosnkiem i ziołami i pieczemy na grillu lub w piekarniku.






Czas przygotowania: ok. 10 minut
Czas pieczenia: ok. 20 minut

Skład:
  • pomidory: duże czerwone, małe koktajlowe, żółte, malinowe. Lub jakiekolwiek mamy pod ręką :)
  • 4 całe ząbki czosnku
  • świeża gałązka rozmarynu
  • świeży tymianek
  • świeże liście bazylii
  • oliwa
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Pomidory ułożyć na  foli aluminiowej, duże pomidory można przekroić na pół. Pomiędzy pomidory włożyć obrane ząbki czosnku. Wszystko skropić oliwą, opruszyć solą i pieprzem. Na pomidory położyć świeże gałązki rozmarynu i tymianku. Zwinąć szczelnie w paczuszkę.
  2. Piec ok. 20 minut, w piekarniku rozgrzanym do 200st. C bądź na grillu.
  3. Po upieczeniu posypać świeża bazylią.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy