Sezon grillowy powoli się rozpoczyna. Grillowany kurczak, karkówka czy kiełbaski, znacznie lepiej i zdrowiej smakują z towarzystwie warzyw. Dlatego proponuję pieczone pomidory, z czosnkiem, ziołami, skropione oliwą. Świetnie dopełniają smak mięsa. Mogą też stanowić samodzielne danie.
Pomidory, jakie lubimy i mamy: duże, koktajlowe, czerwone, zielone; zawijamy w folię aluminiową, wraz z czosnkiem i ziołami i pieczemy na grillu lub w piekarniku.
Pomidory, jakie lubimy i mamy: duże, koktajlowe, czerwone, zielone; zawijamy w folię aluminiową, wraz z czosnkiem i ziołami i pieczemy na grillu lub w piekarniku.
Czas przygotowania: ok. 10 minut
Czas pieczenia: ok. 20 minut
Skład:
- pomidory: duże czerwone, małe koktajlowe, żółte, malinowe. Lub jakiekolwiek mamy pod ręką :)
- 4 całe ząbki czosnku
- świeża gałązka rozmarynu
- świeży tymianek
- świeże liście bazylii
- oliwa
- sól, pieprz
- Pomidory ułożyć na foli aluminiowej, duże pomidory można przekroić na pół. Pomiędzy pomidory włożyć obrane ząbki czosnku. Wszystko skropić oliwą, opruszyć solą i pieprzem. Na pomidory położyć świeże gałązki rozmarynu i tymianku. Zwinąć szczelnie w paczuszkę.
- Piec ok. 20 minut, w piekarniku rozgrzanym do 200st. C bądź na grillu.
- Po upieczeniu posypać świeża bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz