Idealny na wiosenne dni, świeży o lekko cytrusowym smaku, z aksamitną masą serową i chrupiącym, czekoladowym spodzie. Dla miłośników serników, takich jak ja :)
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Czas chłodzenia: min. 4 godziny
Skład: na blachę o wymiarach 23 cm na 28 cm
na czekoladowy spód:
- 115g miękkiego masła
- 56g gorzkiej czekolady
- 255g czekoladowych ciasteczek ( np. takie )
- 2 łyżki cukru
- 1/2 szklanki soku z limonki (może być świeżo wyciśnięty sok, z ok. 10 limonek, lub gotowy kupny)
- 3 łyżeczki żelatyny spożywczej
- 1/4 szklanki cukru
- 450g sera twarogowego do sernika, 1 wiaderko
- 1 puszka słodkiego mleka skondesowanego
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki startej skórki z limonki
Przygotowanie:
- Formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, tak aby wystawała ponad brzegi ( w ten sposób łatwo będzie wyciągnąć sernik).
- Masło oraz połamaną czekoladę przełożyć do miski i roztopić przez 30 sekund w mikrofali, po wyciągnięciu zamieszać. Ciasteczka rozdrobnić w melakserze bądź, jak ja to zrobiłam w misce za pomocą tłuczka :), dodać do nich cukier i wymieszać. Następnie wymieszać z masą czekoladową maślaną. Ciastem wyłożyć spód blaszki oraz brzegi. Włożyć do lodówki na czas robienia masy serowej.
- Sok z limonki delikatnie podgrzać z rondelku, dodać żelatynę oraz cukier, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Ostudzić.
- Ser "ubić" za pomocą miksera przez ok 4 minuty, dodać mleko skondensowane, ponownie "ubijać" na gładką puszystą masę. Następnie dodać mieszaninę z żelatyną, skórkę z limonki oraz ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszać. Przelać na przygotowany spód. Włożyć do lodówki na 4 godziny ale najlepiej na całą noc.
- Po wystudzeniu, pokroić na podłużne kawałki. Można udekorować skórka z limonki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz