Sezon truskawkowy powoli się rozkręca. W końcu możemy rozkoszować się tym pysznym owocem. Truskawki są naprawdę uniwersalne, przede wszystkim pasują do deserów, ciast, lodów, ale świetnie sprawdzą się też w wytrawnych sałatkach czy w towarzystwie serów.
Dziś przepis na Truskawkową Margaritę. Coś dla fanów tequili i truskawek. W sezonie wykorzystujemy te mniej urodziwe, poza sezonem: mrożone.
W sam raz na babskie spotkanie :)
Dziś przepis na Truskawkową Margaritę. Coś dla fanów tequili i truskawek. W sezonie wykorzystujemy te mniej urodziwe, poza sezonem: mrożone.
W sam raz na babskie spotkanie :)
Ilość: 2 porcje
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Skład:
- 320 g truskawek (umytych i obranych)
- 8 łyżek syropu truskawkowego
- 3 łyżeczki cukru (ilość zależy od tego jak słodkie są truskawki)
- 80 ml tequili
- 2 łyżki drobno rozbitych kostek lodu
- limonka
- cukier
Przygotowanie:
- Truskawki (najlepiej lekko je zmrozić przed miksowaniem, chyba że używamy mrożonych), syrop truskawkowy, cukier i tequilę, przełożyć do blendera. Zmiksować na gładki koktajl. Następnie dodać rozkruszony lód i ustawiając blender na funkcję pulsacyjną, wszystko dokładnie wymieszać.
- Brzegi kieliszków do margarity posmarować limonką, następnie obtoczyć je w drobnym cukrze.
Wlać przygotowany koktajl. Udekorować plastrem limonki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz