czwartek, 13 czerwca 2013

Margarita truskawkowa.

Sezon truskawkowy powoli się rozkręca. W końcu możemy rozkoszować się tym pysznym owocem. Truskawki są naprawdę uniwersalne, przede wszystkim pasują do deserów, ciast, lodów, ale świetnie sprawdzą się też w wytrawnych sałatkach czy w towarzystwie serów.
Dziś przepis na Truskawkową Margaritę. Coś dla fanów tequili i truskawek. W sezonie wykorzystujemy te mniej urodziwe, poza sezonem: mrożone.
W sam raz na babskie spotkanie :)






Ilość: 2 porcje
Czas przygotowania: ok. 15 minut


Skład:
  •  320 g truskawek (umytych i obranych)
  • 8 łyżek syropu truskawkowego 
  • 3 łyżeczki cukru (ilość zależy od tego jak słodkie są truskawki)
  • 80 ml tequili 
  • 2 łyżki drobno rozbitych kostek lodu
  • limonka
  • cukier

Przygotowanie:
  1. Truskawki (najlepiej lekko je zmrozić przed miksowaniem, chyba że używamy mrożonych), syrop truskawkowy, cukier i tequilę, przełożyć do blendera. Zmiksować na gładki koktajl. Następnie dodać rozkruszony lód i ustawiając blender na funkcję pulsacyjną, wszystko dokładnie wymieszać.
  2. Brzegi kieliszków do margarity posmarować limonką, następnie obtoczyć je w drobnym cukrze.
    Wlać przygotowany koktajl. Udekorować plastrem limonki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ostatnie wpisy