Smakowite, zdrowe i lekkie szaszłyki z łososia marynowanego w sosie teriyaki oraz zielonych szparagów. Do tego dressing musztardowo-miodowy z tequilą. Oh same pyszności.
Łososia najlepiej zamarynować przez całą noc. Zielone szparagi wpierw obgotować przez 1,5 minuty we wrzącej wodzie.
Można je ugrillować na grillu lub w domu na patelni grillowej. Ale z tej racji że pogoda się w końcu poprawiła, to zachęcam do gotowania na świeżym powietrzu :)
Świetne jako przekąska :)
Łososia najlepiej zamarynować przez całą noc. Zielone szparagi wpierw obgotować przez 1,5 minuty we wrzącej wodzie.
Można je ugrillować na grillu lub w domu na patelni grillowej. Ale z tej racji że pogoda się w końcu poprawiła, to zachęcam do gotowania na świeżym powietrzu :)
Świetne jako przekąska :)
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Czas grillowania: ok. 4 z każdej strony
Czas grillowania: ok. 4 z każdej strony
Ilość: ok. 15 sztuk szaszłyków
Skład:
- 1/2 kg świeżego oczyszczonego łososia (bez skóry i ości)
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 2 łyżki sosu teriyaki
- sos miodowo-musztardowy:
- 2 łyżki miody
- 1 łyżka musztardy
- ok. 3 łyżki oliwy
- 40 ml tequili
Przygotowanie:
- Przygotowanie szaszłyków zacząć od namoczenia drewnianych patyczków, aby nie przypalały się na grillu (można to pominąć kiedy będziemy grillować na patelni). Namaczać przez min. 1 godzinę.
- Szparagi umyć, obrać i odłamać zgrubiałe końce (szparagi same pękną w odpowiednim miejscu). Wrzucić na wrzącą lekko osoloną wodę i obgotować max. 1,5 minuty. Natychmiast po obgotowaniu przełożyć do miski z lodowatą wodą (zatrzyma to proces gotowania). Po odsączeniu pokroić na ok. 5/6 cm kawałki.
- Łososia pokroić w ok 5 cm kawałki, skropić sosem teriyaki i przełożyć do lodówki na min. 1 godzinę, najlepiej na całą noc.
- Przygotować szaszłyki: nadziać na patyczek po 3 kawałki szparagów i 2 kawałki łososia. Grillować na mocno rozgrzanej i lekko natłuszczonej patelni: z obu stron przez ok. 4 minuty z każdej strony, aż łosoś będzie upieczony. Na sam koniec opruszyć solą i pieprzem.
- W międzyczasie przygotować sos: lejący miód (można go uprzednio lekko podgrzać aby nie był skrystalizowany), wymieszać z musztardą i tequilą. Na sam koniec dodawać powoli oliwę, ciągle mieszając, aby powstać gęsty sos.
- Przed podaniem polać nim szaszłyki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz